Λουκέτο σε παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

Λουκέτο σε παλαιοπωλεία της Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ 22993/20.09.2011   

Προς Υπουργό:

- Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας

 

Μεγάλος είναι ο κίνδυνος λουκέτων στα παλαιοπωλεία τις ιστορικής πλατείας Μπιτ Μπαζάρ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παλαιοπώλες, είναι ιδιαίτερα αυξημένα, καθώς ο τζίρος τους από την αρχή του έτους μειώθηκε κατά 40%, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έκλεισαν συνολικά 40 καταστήματα. Οι παλαιοπώλες ζητούν από το Δήμο Θεσσαλονίκης να τους παραχωρηθεί ο χώρος του Πεδίου του Άρεως, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα υπαίθριο παζάρι παλαιών αντικειμένων.

Οι επιχειρηματίες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα δυσβάσταχτα έξοδα, λόγω της οικονομική κρίσης. Τα περιθώριά τους πλέον δεν είναι μεγάλα και οι προσδοκίες τους είναι χαμηλές, λόγω της μικρής αγοραστικής δύναμης. Εύλογα, λοιπόν, απαιτούν την παραχώρηση ενός χώρου, όπου θα λειτουργεί ως ένα μεγάλο παζάρι. Παρόμοια παζάρια λειτουργούν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καταστώντας τα θεσμό και τονώνοντας την τοπική ανάπτυξη. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να λάβει συντονισμένες πρωτοβουλίες σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, έτσι ώστε να προωθηθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα και να δοθεί ώθηση στην εμπορική κίνηση της πόλης, που έχει χαθεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να τονώσει την εμπορική κίνηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παραχωρώντας χώρο στους παλαιοπώλες για τη δημιουργία ενός μεγάλου παζαριού αντικών;

Απάντηση Υπουργείου